Wednesday, August 31, 2011

meriah d pagi raya!

hari raya taon nie mang meriah bab sume balik kampong...mang syiok wooo...lg2 lau dapat duet raya...miahahaha..dh keje pon dpt lg :p mcm2 tema ado..mari kita lihat!
tema kaler maroon tp apesal jadik kaler purple erk?miahahaa
gebukah saya???miahahaa
si cilik xsabo2 nk dapat duet raye!miahaha
kaum adam

Raye taon nie mang gempak giler la..dh la sume adik badik balik pastoh g konvoi umah sedara..terbaek la!! mcm2 ragam memasing biler reramai nie!!miahaha..konvoi dari umah bonda - simpang pertang-kepis-raja alias 4- umah bonda
..

selepas prot penoh!miahaha...

ramai kan sepupu sepapat akuh!Miahaha..masing2 dah beso pnjang akuh je kecil kt tepi toh!Miahahaa

sesi menjadi mak timah pon dowg nk candid!miahahaa

time ni kt umah paklang akuh!meriah kan!!sesi jd mak timah dh selesai time ni!Miahaha

jaatkan akuh!!akuh suke sakat budak ni smpai nangis!Miahahaa..budak ni tkot  lau nmpak akuh!miahaha

mase ni kt umah maktih!ni abg akuh...terselit gak gmbo sisi bdn akuH!Miahaha

nie  acu akuh!!akuh suke sakat dye smpai dye majok ngn akuh!Miahahaa.akuh mang jaat :p

cer teka mane satoh mak akuh!Miahahaa

harap2 taon depan kite beraya bersama lagi...mang terbaek la raya taon 2011 nie!!Mang xdpt dilupakan!!

pengacau d malam raya!!

tetibe je rase nak makan dodol @ penganan ...sodap weyyy....akuh pon ape lg jd la pengacau!miahahhaa... tp xlarat kot dr pg smpai malam so tukar la shift..mari la lihat2 pengacau2 dodol!Miahahhaa

disebalik itoh kanak2 bermain2 bunga api!!


meja makan baru tok mak!!

hye2....sesaje je nk bgtau sempena hari raya ni, akuh dpt  rezeki lebey  alhamdulillah dapek la baghi omak meja makan baghu yang xseberapa nie...ni je yg akuh mampu...huk3...




                   mari kite lihat meja makan itoh! nampak x!xseberapa bab nie je yg mampu:)

Sunday, August 21, 2011

BAJET BELANJA KAHWIN:)


Adakah kini anda sedang di alam percintaan? Dan.. sudah tidak ter"TAHAN-TAHAN" untuk mendirikan rumahtangga bersama kekasih anda? Tetapi.. disebabkan kos sara hidup yang agak tinggi pada masa kini, ditambah lagi dengan bebanan pelbagai hutang seperti PTPTN, kenderaan, kad kredit dan sebagainya, menyebabkan anda SUKAR mengumpul wang untuk perkahwinan anda!
Bakal mertua sudah bertanya, "Bila nak masuk meminang?".. telinga berasap asyik mendengar soalan yang sama diajukan berulang-ulang kali. Kalau ikutkan hati, sekarang juga anda nak kahwin. Tapi apakan daya.. duit simpanan belum cukup lagi.
Belanja perkahwinan zaman sekarang bukannya murah, duit hantaran sahaja sudah boleh mencecah hingga RM8,000, belum lagi campur dengan duit belanja kenduri? barang-barang hantaran? sewa pelamin? upah mak andam? jurgambar? kad jemputan? bunga telur? cincin kahwin? sewa kanopi? catering?.. argghhh!! pendek kata, kalau tak ada RM20,000 dalam tangan.. usahlah bermimpi nak kahwin.
Mari kita semak! Berapakah kos anggaran yang anda perlukan jika ingin mendirikan rumahtangga pada masa kini?
Bajet Belanja Kahwin
Pergh! Mana nak cari duit sebanyak itu? Itu belum campur lagi pakej honeymoon? sewa rumah serta barang-barang kelengkapan di dalam rumah selepas berkahwin nanti? MEMANG TERTEKAN!!!...
Jalan mudah?! Buat pinjaman bank!.. Tambah satu lagi hutang.. sekarang sudah ada..
  • Hutang Motorsikal
  • Hutang Kereta
  • Hutang PTPTN
  • Hutang Rumah
  • Hutang Mamak
  • Hutang Komputer
  • Hutang Koperasi
  • Hutang Kad Kredit
  • HUTANG KAHWIN?!

Berapa banyak hutang daaa?... Jikalau begini, jawapnya.. sampai ke tua, anda bekerja semata-mata hanya untuk membayar hutang sahaja. Terus-terang saya katakan, membuat pinjaman/hutang memang mudah! Ia boleh menyelesaikan masalah anda buat sementara waktu! Namun begitu, ia bukanlah suatu jalan penyelesaian yang bagus. Malahan, ia sebenarnya boleh membuatkan hidup anda lebih tertekan lagi.

tapi mari ikot tips di bawah!anda pasti akan merasai hidop berumahtangga tanpa memikirkan HUTANG!!
1. panggilan terlalu ramai (YB, Menteri Besar, YDP dll pon dijemput nak meriahkan majlis, tapi tak datang pon ) dah membazir kat sini dah, limitkan kepada saudara mara, sahabat handai dan org kampung/taman sahaja.
2. Upah fotographer yg mahal - (yg penting gambar je, jd upah le yg murah2, amik softcopy jer, hard copy print sendiri, custum & sticku album, editing, kulit majalah etc.. tak perlu pon ok.. dah dapat softcopy ,bila ada duit upah jer kat kedai)
3. Makan Beradap (takperlu pon takpe tak pon bagi jer pihak perempuan buat yg lelaki tak perlu)
4. kenduri - jimatkan budget dgn cara kenduri perempuan sekali dengan majlis akad.
5. persalinan - 2 helai dah cukup (sewa jer, jgn p buat plak, lepas kawen nanti sure tak pakai dah)
6. DJ/karaoke - tak perlu pon, org ramai datang kenduri nak jumpa sahabat, rakan dan saudara mara. takda masa nak dengar celoteh tu bising jer. gantikan dgn bacaan yassin, doa selamat dan marhaban jer (kalau kat kampung free jer, kalau bandar susah skit nak dpt yg free)
7. hiasan dalaman (bilik tidur) - perlu ke grand sangat, cukup2 ala kadar dah ler.
8. Cenderamata - paling membazir, skarang nie dah trend kot buat printing khas pada goodies yg diaorg bagi kepada org ramai dan kesudahannya benda tu ke tongsampah juga.. ikut jer org dulu2, bagi bunga telur dan kalau nak buat juga cenderamata khas, limitkkan jer kepada org tertentu sahaja.

dan daripada tu semua confirm korang dapat jumatkan sekurang2nya RM7K .. selamat mencuba..
nih nak tanye kaum adam nih.Apesal korang slalu pendam perasaan kat wanita idaman korang?Korang ingat diorg tuh ade phsyco ke? ekekeek...
Tambah pulak kalau pompuan tuh da lengkap segala gala yg diinginkan oleh para jejaka seantero dunia.

*Ada kerjaya yg baek...


*Rupa paras pun ada....

*pengetahuan agama yg baek...

  Ape lagi yg korang tunggu nih? Pendam perasaan dah mkn tahun... ekekekek .
Apa yg mengganggu pikiran korang sebenarnye nih?Kaum adam? Thanx for sharing your thoughts...

p/s-tak tahu mcmana nak luah perasaan ya? sini sy ada tips utk kaum adam... (x semestinya menjadi tau.. sbb kena ambik kira background hubungan korang sebenarnya... tp tips2 ni sesuai utk mereka yg dah lama kawan... . lebih 3 thn... )
1.cari 1 tmpat favorite awk dan dia... (klau boleh bkn shopping compleks.. tenang dan x byk gangguan... )


2. pastikan dia pun tenang ketika itu... bkn time dia ade problem dgn bos ke... keje ke...


3.pastikan awk dan dia dah mkn... .

4.pandang wajah dan matanya utk ketahui reaksinya bila awk pandang dia...

5.jika dia sesekali memandang awk jugak dan bila pandangan awk bertemu... kemudian dia melarikan pandangannya... . signal baekkk punya... . awk ada can... .

6.tolong buang perangai gila2 awk sekejap utk buat dia yakin yg awk x main2 dgn ape yg awk ckp... tolong serius dan jgn gelak2 atau senyum kambing...

7.tarik nafas secukupnya... .

8.luahkan perasaan awk dgn tenang sambil pandang matanya...
jgn lepaskan pandangan awk dr dia... dan lihat reaksinya... .

9.kalau dia pun ada perasaan pd awk mukanya akan memerah... dan dia akan larikan pandangannya...

10.bgtau dia... awk luahkan perasaan awk sbb awk tak mahu terus menanggung derita terpaksa hidup tanpa bagitau dia perasaan sebenar yg awk sembunyikan bertahun2... .



11.jgn paksa dia bg jawapan utk terima awk masa tu juga... bgtau dia ... awk bg dia masa utk dia fikirkan dan nilaikan perasaan dia terhadap awk

12. jgn hubungi dia selama seminggu tunggu dia hubungi awk... kalau awk leh tahan... jgn hubungi dia 2 atau 3 minggu... tunggu dia sendiri yg hubungi awk...

all da best... ya kengkawan...

Main'n Prasaan Org..ucapn syg+luv u hnya sbgi kwn?

aku xtau la nape aku slalu jmpe org camni..
kalo anggap ppuan tu sbgai kawan..layan la dia sbgai kawan..
jgn la lelebih ckp mis u, love u n mintak cple
tlg la jgn permainkan prasaan org..aku mrayu sgt2 ni..

situasi :
kawan ke ckp mis u, love u??
diorg nak ape sbnrnya dr aku?
skrg ni dah byk sgt n bleluasa
bru kenal kejap dah kata sayang, rindu, luv u

ni kbykan laki2  yg ckp :
syg sbgai kawan
kawan ke ckp i luv u??
xpe la..mainkan la org
sok lusa..bila awek/bini dia ckp syg/luv u kat laki lain bru nak mlenting


diorg ckp sbb nak test market je
org skrg kan kawan2 pun dipanggil syg
kalo laki boleh pgl kawan ppuan syg
knape ppuan xboleh kan?
pakwe dia jgn la nak salahkan awek dia
sbb laki pun dah camtu

nak awek setia
laki pun kene la pndai jaga diri
kalo tak, smuanya akan makan diri balik
dunia ni bulat
laki nak kenekan ppuan
ppuan pun boleh kenakan laki
aku ada test sorg mamat ni
aku xkenal dia pun..1st inbox dah pgl syg
aku marah dia
ni dia jawap n byk aku test org laki
mmg ni ayat biasa diorg kalo kene 'rejek'
Laki: AKUM SYG..LAMA TAK DENGAR... SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI//

Aku:
ape syg2 ni

laki:
TAK INGIN DGN AWK PUN..BUKAN CANTIK PUN LAGAK LEBEH PANGGIL SYG PUN TAK BOLIH KALAU CANTIK TAK PE PERASAN

Aku:
hahaha
ko je yg prasan bagus
laki GATAL!!
- aku bkn blagak..tp nak uji sejauh mana jujurnya org laki dlm bkata2
- sikit pun xprasan dgn mulut manis laki camni
tp nympah+geli+mual+nak muntah




sambil2 toh mari kite bace sekilas pandang:)

"tapi, kan baru 3 jam lepas kita kenal?" soal Maiza.

"3 jam tu betul2 buat I jatuh hati pada U. 3 jam tu terasa macam I dah kenal u lama. Macam kita ni dah kenal dalam kehidupan yang lalu. heheh... takdelah. I gurau je. tapi memang betul I jatuh hati. Jatuh hati dengan U. Tak salah kan kalau I panggil U sayang." Mikail menjawab panjang lebar. Pantas dia menaip. Cuba menerangkan perasaannya.

"I tak percayalah. Entah2, U ni suami orang. Tunang orang kot." Maiza menjawab. Cuba menolak lelaki yang cuba mengusik hati wanitanya itu.

"Ish... sumpah! takkan la i berani cakap macam ni kalau i dah kahwin. I ni setia tau sayang," Mikail memujuk lagi. Sesekali, asap rokoknya dihembus tinggi.

"Jangan main sumpah. nanti dimakan sumpah. I tak percaya. Baru 3 jam lepas, i bukak internet. I bukak laman ni. i tegur u. kita sembang-sembang. Dan sekarang U nak panggil I sayang? Susah i nak percaya," Maiza masih menidakkan.

"Ok. I betul-betul serius ni sayang. I catit semua yang kita bualkan tadi. Nama u Maiza Abdul Hamid. Nama mak u Mazidah. sekarang u tengah buat Diploma Perniagaan. Adik beradik u ada 5 orang. u anak kedua. kakak u dah kahwin. u minat membaca. u suka warna hijau. u suka makan kfc."

"cukup. cukup. ok, i percaya u serius" Maiza mengalah.

"sayang. i kena close dulu chat ni. nanti kita berbual lagi ok. miss u" Mikail lantas menghentikan bualan.

++++++++++++++

Maiza meninggalkan PC lantas membayar wang di kaunter.

Nun di tempat lain,

"Abang, jangan la asyik main internet aje. Tu, baby tu, tolongla tukarkan lampin dia sekejap. saya sibuk memasak ni."

dan Mikail bergegas bangun.

So nampak x PERMAINAN ni??miahahhaa..

edisi berbuka puasa bersama family

selamat pagi yang syahdu merdu!!Miahaha..sory lew dh terlwat nk post entry terbaru bab laptop dah bagi pinjam kt abg :p ..sian + lawak , laptop dye kene pijak ngn adik!miahahaa..

 Okey malas nk citer panjang bab pagi nie x fresh lagee, bab ngntok giler..sebenarnye nak gitau yang ari sabtu lepas akuh xberbuka berseorangan mengadap tv tetapi bersama keluarga tercinta...heeee..

  So pagi2 sabtu dah bergegas g pasar presint 8 bab nk menjamu dowg berbuka puasa..naseb la sempat siap..heee... mari la lihat menu yg akuh masak!! xlupe jgak menu mak bawak dari kampong gulai daging, daun msak tempoyak,satay dan mcm2 lg( xde dalam gambo)

mari kite terjah makanan yang ade gambo (harusla menu yg akuh msak)


sambal udang
sambal ayam berlado
gulai ayam cili api!terbaek!!yang penting kaki toh mst ade!

dah2 jgn tengok lebey2, nanti terliur!!bye

Wednesday, August 17, 2011

GURAUAN MENJADI KENYATAAN!!miahahaa

Rase seronok je arini dapat hadiah daripada member yang dekat pasir gudang..thanks a lots...besar giler  adiah..engatkan dapat kotak kecik je, skali tgok besar daaa...

 Mari la kongsi keriangan saya mendapat hadiah!!miahahaa
kotak besar kot!!
kejutan lagee...heee
teliti bukak nie...
                akhirnya dapat bear + hiasan kristal!! so sweet!!tq frenz!!walaupon bear ni dah mcm same besar n tinggi cam akuh!Miahahhaa....


p/s :taon depan bg adiah lg erk!Miahahhaa